Smradochovy dobroty 2
Suroviny 200 g olomouckých tvarůžků
· 200 g polohrubé mouky
· 2 vejce
· 100 g hub (nejlépe hříbků)
· 2 dl sladké smetany
· 1 větší cibule
· olej
· sůl, pepř
· kmín
Postup
Z mouky, vajec a soli vypracujeme tužší nudlové těsto, z něj vytvoříme malé taštičky naplněné kouskem tvarůžků a okraje pevně stiskneme.
Necháme v chladu odpočinout do druhého dne, potom je ve slané vodě uvaříme doměkka.
Zatímco se ravioli vaří, připravíme si omáčku:
na oleji osmahneme cibulku, přidáme hříbky, osolíme, okmínujeme, opepříme a podusíme. Když jsou houby měkké, přilijeme smetanu, ve které jsme rozmíchali lžičku mouky, a za stálého míchání chvilku povaříme.
Hotové ravioli rozdělíme na talíře a přelijeme omáčkou.
Suroviny:
těsto na bramborák
· olomoucké syrečky
· tuk na smažení - nejlépe sádlo
Postup:
Syrečky prokrojíme naplacato napůl.
Pomastíme rozpálený lívanečník a do „formiček“
dáme trochu těsta. Do těsta uložíme polovinu
syrečku a překryjeme jej dalším těstem.
Po opečení otočíme a osmažíme i druhou stranu.
Podáváme horké se zeleninovou oblohou nebo saláty.
Bramboráčky lze dopředu předsmažit a snad i zamrazit (nemám odzkoušeno).
Při smažení tvarůžky nejsou cítit, a při konzumaci nepatrně.
Pokrm je velmi sytý.
20. Bramborák s olomouckými tvarůžky
Suroviny:
· 750 g oloupaných brambor
· sůl, mletý pepř
· 2 žloutky
· 2 bílky
· pár kapek citronové šťávy
· 7 stroužků česneku
· hrubě mletý kmín
· majoránka
· 5-7 PL hrubé mouky
· 200 g zakysané smetany
· 1-2 balíčky olomouckých syrečků
· 150 g jemně nastrouhaného tvrdého sýra.
Postup:
Na jemném slzičkovém struhadle brambory nastrouháme, přidáme zakysanou smetanu, promícháme, osolíme, přidáme pepř, mletý kmín – nešetříme, v soli utřený česnek, majoránku, žloutky, řádně promícháme. Nakonec vmícháme z bílků tuhý sníh (bílky ušleháme s citronovou šťávou).
Na pánvi v rozpáleném oleji opečeme jednu stranu bramboráku, otočíme a upečenou stranu posypeme hrubě nastrouhanými syrečky a tvrdým sýrem.
Nejlépe je smažit menší bramboráčky.
Můžeme sypat červenou sladkou paprikou, sekanou zelenou pažitkou, zdobit sherry rajčátky a podobně.
Také můžeme podávat se salátem z kysaného zelí.
21. Jednoduchý bramborák z olomouckých syrečků
Suroviny: · syrové brambory
· olomoucké syrečky
· česnek
· 1 vejce
· dětská krupička
· libeček
· sůl
Postup:
Hrubě nastrouháme syrové brambory a nahrubo i olomoucké syrečky.
Přidáme prolisovaný česnek (podle chuti), vejce, dětskou krupičku, libeček.
Na pánvi smažíme malé bramboráčky.
22. Tvarůžkový bramborák bez brambor
Suroviny:
· 1 hrnek ovesných vloček
· 1 cibule
· 3-5 stroužků česneku
· 1 balení olomouckých tvarůžků
· lžíce octa
· majoránka (nešetřit!)
· 1 vejce
· lžíce hladké mouky
· lžíce strouhanky
· sůl, olej
Postup:
Ovesné vločky zalijeme vodou a necháme nabobtnat asi třičtvrtě hodiny. Přebytečnou vodu slijeme
Nadrobno nakrájenou cibuli osmahneme na troše oleje dohněda.
Do ovesných vloček přidáme osmahnutou cibulku i s olejem, ve kterém jsme ji smažili, přidáme rozdrcené olomoucké tvarůžky a rozdrcený česnek, přidáme i ostatní přísady a vše dobře promísíme.
Na pánvi tvoříme středně silné kulaté pláty a pečeme na pánvi dobře vytřené olejem jako klasické „bramborové" bramboráky.
Doporučená příloha:
Podáváme jako samostatný pokrm; samozřejmě vychlazené pivo se hodí!
23. Bramborák plněný tvarůžkem
Suroviny:
· 500 g těsta na bramborák
· 1 balíček tvarůžků
na ozdobu:
· třeba strouhaný sýr a kečup
· nebo dresink či tatarská omáčka
· zelenina
Postup:
Uděláme si klasické těsto na bramboráky a pečeme velké bramboráky, které plníme hned po upečení
Bramborák naplníme na jednu polovinu pokrájeným tvarůžkem a přeložíme. Znova ještě prohřejeme, aby se tvarůžek rozehřál a povolil.
Na talíři ozdobíme dle libosti.
Suroviny:
4 porce:
· 200 g pravých olomouckých tvarůžků – malých
· 1 listové těsto
· 100 g salámu
· 1 ks vejce na potření
Postup:
Z listového těsta vyválíme placku a nakrájíme čtverce. Do jednoho cípu vložíme kolečko salámu a pokrájený tvarůžek.
Přehneme a vytvoříme trojúhelník. Okraje pečlivě přitiskneme.
Potřeme rozšlehaným vejcem a upečeme na suchém plechu v horké troubě.
25. Tvarůžkový závin
Suroviny:
· listové těsto
· olomoucké tvarůžky
· 1 cibule
· 150-200 g uzeniny
Postup:
Listové těsto rozpůlíme (budeme dělat 2 záviny) rozválíme, poklademe uzeninou a posypeme na kousky nakrájenými olomouckými tvarůžky a silněji nakrájenou cibulí, např. kolečka na čtvrtiny.
Závin zatočíme, přendáme na plech a potřeme rozkvedlaným vejcem. Můžeme posypat různými semínky (sezam, lněné, mák). Na závěr propícháme vidličkou a pečeme ve vyhřáté troubě do zlatova. (Chutná i bez uzeniny!)
Suroviny:
na 1 plát listového těsta potřebujeme:
· 200 g olomouckých syrečků
· 150-200 g anglické slaniny
· asi 100-150 g pórku
· 1 vejce na potření
Postup:
Na jeden plát listového těsta nakrájím na plátky syrečky, anglickou slaninu na drobné kostky a nakrájený pórek. Okraje těsta a pak i celý závin potřu rozšlehaným vejcem a propíchám ho, aby nepopraskal. Dám do trouby na 180 °C.
Podáváme s dobře vychlazeným pivečkem. Skvělá věc na letní oslavy!
Suroviny:
· 1 krajíc chleba
· máslo, sardelová pasta
· olomoucké tvarůžky
· cibule
· pálivá paprika mletá
Postup:
Chléb namažeme máslem, potom sardelovou pastou. Na to navršíme na kostičky nakrájené olomoucké tvarůžky a úplně navrch zasypeme na proužky nakrájenou cibulí. Okořeníme a ozdobíme pálivou paprikou.
Mnohokrát vyzkoušeno v Plzeňské restauraci Ve dvoře v Děčíně!
Pivní pes je hanácká variace na po celých Čechách známý chléb s tvarůžky. Kdybychom se pokoušeli přijít na kloub trochu neobvyklému pojmenování, došli bychom přes poměrně jednoduché zjištění, že pivní pes se skvěle hodí k pivu, asi až k černému hospodskému humoru. Někam tam, odkud pochází i pojmenování utopenců- špekáčků v kyselém nálevu.
Suroviny:
· čerstvý chléb
· máslo
· tvarůžky – dukátky nebo věnečky (pěkně uleželé)
· cibule, nakrájená na kolečka
· mletá červená paprika (je na vás, zda použijete ostrou nebo sladkou. Znalci používají papriku uzenou)
· pokud je milovník psíčků (a tím se stanete, jakmile je jednou ochutnáte) otrlý, přidá si navrch ještě maličkou feferonku nebo jinou pálivou papričku.
· jedno nebo více piv (s ohledem na počet strávníků a jejich lásku k danému moku)
Postup:
Příprava je jednoduchá, jak se na hospodské jídlo k pivu sluší, přesný postup je však nutné dodržet. Inovace jako tvarůžky nakrájené na kousky vám předem zakazuji!
Krajíce chleba namažte máslem a překrojte napůl.
Na každou půlku položte tvarůžek a ten posypte paprikou (je dovoleno tvarůžek v paprice obalit i celý).
Na tvarůžek patří kolečko cibule, odvážní párátkem připichují ještě feferonku.
Suroviny:
· 1 balení olomouckých tvarůžků
· 100 g tvrdého sýra
· 100 g šunky (šunkového salámu nebo jiné uzeniny)
· 2 vejce
· máslo
· starší chleba nakrájený na půlkrajíčky
· sůl, pepř
Postup:
tvarůžky, sýr, šunku nakrájíme na malé kousky, dáme do misky, přidáme 2 vejce na spojení.
Osolíme, opepříme, se solí opatrně - tvarůžky jsou slané.
Krajíčky chleba namažeme máslem- jen zlehka, aby byly zaplněné póry.
Navrstvíme na ně směs a dáme zapéct do trouby na 220°C 10–15 minut tak, aby chleby byly dohněda a směs dozlatova. Při pečení používám pečicí papír.
Dozdobíme třeba kolečkem rajčete a pórkem či petrželkou.
30. Pikantní pomazánka ze zrajících sýrů
Suroviny:
· olomoucké tvarůžky - 3 balení
· sýr Baladur - 2 balení
· Romadur - 2 balení
· tavený sýr nízkotučný - 1 balení
· cibule - 2 ks
· česnek - palička
· majolka - střední sklenice
· hořčice (obyčejná) – 1 lžička
· mletý kmín - 1 lžička
· grilovací koření - 1 lžička
· chilli - 1 lžička, sůl, pepř
Postup:
Do misky dáme majolku, najemno nakrájenou cibuli, rozmačkaný česnek, celé balení nízkotučných sýrů, pak nadrobno, velice nadrobno nakrájíme tvarůžky, Romadur a Baladur. Dáme do mísy, pořádně promícháme, dáme chilli, koření kmín. Podle chuti osolíme a opepříme.
A teď to dáme do zavařovačky nebo jiné nádoby (vhodné je to dát do plastového kyblíčku od obyčejné hořčice, balení asi 1 kg). Pak to necháme ve špajzu asi tři dny zrát.
Určitě Vám to uteče z nádoby, proto to musíte kontrolovat a alespoň jednou za den promíchat.
Podává se k pivu, vínu na bagetě, normální vece, vynikající je to na topince.
31. Chléb s uzenými šproty a tvarůžky
Suroviny:
· 4 krajíce chleba
· 1 konzerva uzených šprotů v oleji
· 1 balení olomouckých syrečků
· máslo
· cibule
· petrželka ·
sůl
Postup:
Syrečky nakrájíme na drobnější kousky, cibuli na velmi jemná kolečka.
Rybičky vyjmeme z oleje a rovněž nakrájíme na menší kousky.
Chleby potřeme máslem, rozložíme na ně kousky šprotů a lehce přimáčkneme.
Totéž uděláme se syrečky, ozdobíme několika kroužky cibule a petrželkou.
Kdo chce, může lehce přisolit a ještě zakápnout olejem z konzervy.
Suroviny:
· 1 balíček tvarůžků
· 125 g másla
· 1 středně velká cibule
· sůl, 1 lžička sladké papriky, kmín
· světlé pivo
Postup:
Tvarůžky zalijeme troškou piva a necháme minimálně jeden den odležet.
Odleželé tvarůžky vyjmeme a rozmačkáme vidličkou na jemnou kaši. Přidáme najemno nakrájenou cibuli, případně zalijeme pivem, tak aby vznikla krémová pomazánka.
Jakmile je pomazánka dostatečně jemná, přidáme změklé máslo, papriku, sůl a vyšleháme
do pěny.
Podáváme namazané na čerstvý chléb posypané sladkou mletou paprikou ozdobené zelenou petrželkou.
33. Jemná tvarůžková pomazánka
Suroviny:
1 balení olomouckých tvarůžků
· 1 pomazánkové máslo
· 1 tavený sýr
· 1 lžička plnotučné hořčice
· 1 cibule
Postup:
Tvarůžky rozmačkáme vidličkou nebo ještě lépe rozemeleme.
Smícháme s pomazánkovým máslem, taveným sýrem (stačí trojúhelníček), lžičkou hořčice a najemno nasekanou cibulkou.
Necháme uležet (nejlépe do druhého dne) a mažeme na topinky nebo na čerstvý domácí chleba.
Na ozdobu:
rajčata, papriky, okurky...
Tip:
můžeme přidat i česnek (nebo ho dát místo cibule) a jemně nastrouhanou okurku.
34. Tvarůžková pěna s česnekem
Suroviny:
· 125 g olomouckých tvarůžků
· 75 g másla
· 60 g majonézy
· 1½ dl mléka
· česnek podle chuti
Postup:
Tvarůžky jemně umeleme, rozmícháme v mléce a necháme tak dlouho, dokud mléko nevsákne. Do rozšlehaného másla přidáme rozetřený česnek, majonézu, tvarůžky v mléce a vyšleháme pěnu. Hodí se zejména na chuťovky.
35. Tvarůžková pomazánka - jemná a nejjednodušší
Suroviny:
· 2 balíčky tvarůžků
· 1 smetana na šlehání 33%
Postup:
Tvarůžky pokrájíme na drobné kousky (max. 1×1×1cm), vsypeme do sklenice se šroubovacím uzávěrem a zalijeme šlehačkou tak, aby byly
tvarůžky téměř potopené.
Uzavřeme šroubovacím uzávěrem a dáme minimálně na 3 dny do lednice rozležet.
Po 3 dnech šlehačka ztuhne a výtvor se dá normálně mazat na chleba.
Dle vlastní chutě možno chleby popepřit, posypat mletou paprikou, nakrájenou cibulí atd. atd.
Doporučená příloha: PIVO (moc)
36. Tvarůžková pomazánka s tvarohem
Suroviny:
10 porcí:
· 1 balení olomouckých tvarůžků
· 1/2 kostky obyčejného tvarohu
· 100 g másla
· 2 trojúhelníčky taveného sýra
· 1/2 větší cibule
· 1 PL majolky
· pepř, mletá sladká paprika
Postup:
Cibuli velmi jemně nakrájíme, tvarůžky usekáme nadrobno.
Dáme do robota a s ostatními surovinami ušleháme do jemné pěny.
Necháme v lednici 3 hodiny vychladit.
Mažeme na bílé i tmavé pečivo, vynikající je na jednohubky.
Doporučená příloha: pivo
37. Tvarůžková pomazánka podle tchýně
Suroviny:
4 porce:
· 250 ml mléka
· 350 g odleželých tvarůžků
· 125 g tučného tvarohu
· 250 g másla
· 1/2 sáčku drceného kmínu
· 1 lžička mleté sladké papriky, 1/2 lžičky chilli
Postup:
Mléko udržujeme těsně před bodem varu. Do něj vmícháváme na co nejdrobněji nakrájené tvarůžky.
Po rozpuštění, za stálého míchání přidáme tvaroh, pak máslo a opět necháme rozpustit. Přidáme koření, odstavíme od plamene, přelijeme do uzavřené nádoby a do vychladnutí obracíme (jinak kmín klesne na dno nádoby).
Doporučená teplota podávání je 10–15 stupňů.
Plátky veky pomažeme slabě máslem a namazanou stranou ponoříme do nastrouhaných tvarůžků.
Narovnáme na vymazaný plech a v troubě krátce zapečeme.
Povrch topinek můžeme slabě opepřit nebo opaprikovat.
39. Tvarůžková pomazánka pikant
Suroviny:
· olomoucké tvarůžky - 125 g
· máslo - 70 g
· česnek - 2-3 stroužky
· mletá paprika pálivá nebo sladká
· sůl, pepř, kmín
Postup:
Tvarůžky nakrájíme na menší kostičky, česnek rozmačkáme nebo nakrájíme na malé plátky. Do mixéru dáme nakrájené tvarůžky, nasekaný nebo rozmačkaný česnek a máslo.
Trochu rozmixujeme, a pokud se nám bude zdát pomazánka málo spojená, přidávejte postupně máslo. Mixujeme dojemna, poté do mixéru přidáme koření - mletou papriku, pepř, kmín a sůl. Opět rozmixujeme a pomazánka je hotová.
Suroviny:
· 1 balíček olomouckých tvarůžků
· sůl, pepř, kmín, paprika
· 1,5 dl piva
· čerstvý měkký chléb
· cibule na posypání namazaného chleba
Postup:
Syrečky nakrájet na čtvrtky, okořenit a zalít pivem.
Dát do sklenice – maximálně do 1/3, směs hodně nabyde! !
Ovázat celofánem a dát na teplé místo (i na sluníčko), raději ne uvnitř bytu. Nedáváme pevný uzávěr!
Denně kontrolujeme – pokud se směs dotkne víčka, odeberte kousek. Pokud bude pevně uzavřeno a zapomenete kontrolovat, směs EXPLODUJE!
Asi po 1 týdnu, slabé povahy s kolíčkem na prádlo na nose, a nejlépe venku (!) můžete konzumovat.
Je to lahůdka, ale opravdu jen pro silné povahy.
Doporučená příloha:
chléb a pivo (hry ne, sami poznáte proč)