Kdo má rád sýry:
31. 3. 2008
VŽDY 35 DKG NIVY
Pomazánka - NIVA s balkánským sýrem na kostky. Krájíme je o velikosti čtverce 0,5cm a přidáme do mísy. Balkánský sýr ( cca 200 g ) jemně nastrouháme do mísy s nivou. Sýry opatrně promícháme. Přidáme do nich tatarskou omáčku ( 5 lžic ), sójovou omáčku ( 2 lžičky ), chilli, kari koření a nakonec koření na gyros a vše pořádně zamícháme. Hotovou pomazánku necháme asi 30 minut chladit v lednici. Mezitím si můžeme připravit pečivo, ke kterému budeme pomazánku servírovat. Vhodné jsou topinky nebo teplý chléb. *** Rajčata s Nivou Česnek oloupeme a rozdrtíme. Nivu nastrouháme. V menší misce rozmícháme olej s česnekem a bazalkou. Marinádu necháme uležet v lednici. Můžeme ji klidně připravit předem. Rajčata omyjeme a rozčtvrtíme. Pokud jsou větší, nakrájíme je na osminky. Rajčata naskládáme je hluboké mísy. Osolíme je, opepříme a nakonec zalijeme česnekovou marinádou. Nivu nastrouháme. Těsně před podáváním posypeme marinovaná rajčata bohatě nivou a ještě špetkou bazalky. Rajčata s nivou jsou vynikající přílohou k nasucho opečeným toastům z veky, který namáčím do marinády. Skvělé jsou také s čerstvým chlebem s máslem *** Nivové chuťovky Bylinky - petržel, pažitka, bazalka - opereme, osušíme a pokrájíme. Máslo nakrájíme na kousky a necháme změknout. Ořechy umeleme nahrubo. Nivu nastrouháme. Vmícháme ji do žervé a společně s máslem vše ušleháme do pěny. Pak do základu chuťovek vmícháme bylinky, hrst ořechů a podle chuti sůl a pepř. Solíme málo, protože niva je slaná. Ze vzniklé hmoty tvarujeme malé kuličky, které obalujeme ve zbylých mletých oříšcích smíchaných s pepřem. Nivové chuťovky dáme alespoň na 30 do chladničky ztuhnou. Kdo ochutná, toho už rozhodně nemusíte pobízet. Těstoviny s Nivou a kuřecím masem Těstoviny si uvaříme podle návodu na obalu. Cibuli očistíme a nasekáme najemno. Slaninu nakrájíme na drobné kostičky. Maso očistíme a nakrájíme na kousky. Na první pánvi rozpustíme kostičky slaniny, přidáme cibuli a zesklovatíme. Pak vložíme kousky kuřecího masa, osolíme a orestujeme. Ve druhé pánvi rozpustíme nastrouhanou nivu, okořeníme, jemně přisolíme, zalijeme smetanami a prohřejeme. Na talíře rozdělíme těstoviny, přidáme masovou směs a zalijeme omáčkou. Těstoviny s nivou a kuřecím masem ihned podáváme. Plněné brambory Nivou Brambory vydrhneme. Vydrhnuté brambory ve slupce uvaříme ve slupce téměř doměkka. Brambory podélně rozřízneme a vydlabeme tak, aby vznikly mističky. Plech vymažeme sádlem. Česnek oloupeme a rozetřeme. Nivu nastrouháme. Cibuli oloupeme, nakrájíme na drobné kostičky a smícháme s nivou. Každou mističku opatrně vytřeme sádlem a česnekem. Naplníme ji nivou, posypeme mletou paprikou a nakonec dáme nahoru plátek slaniny. Plech s plněnými brambory nivou vložíme do předehřáté trouby a zapečeme. Plněné brambory nivou podáváme horké. Při podávání dáme na každou plněnou brambory kopeček zakysané smetany. *** Pikantní drobné pečivo Mouku smícháme se solamylem a kypřícím práškem a prosejeme na vál. Uprostřed vyhloubíme jamku, do které dáme sůl, pepř, papriku, vejce, bílek a vypracujeme s menším množstvím mouky husté těsto. Máslo nakrájíme a sýr nastrouháme. Máslo a sýr přidáme k základu těsta a rychle vypracujeme hladké těsto. Pokud se těsto lepí, necháme ho chvíli odpočinout v chladničce. Z těsta tvoříme preclíčky, rohlíčky, kolečka a tyčinky. Potřeme je žloutkem rozmíchaným v mléce a sypeme kmínem, mákem, sezamem a strouhaným sýrem. Pikantní drobné pečivo pečeme na vymazaném plechu ve střední části trouby 10 - 15 minut při 180 °C. Upečené pikantní drobné pečivo naservírujeme a můžeme podávat. Smažák s překvapením Chléb nakrájíme na tenké krajíčky. Eidam a nivu nastrouháme a smícháme je s mletou sladkou paprikou. Česnek oloupeme a prolisujeme. Vejce rozklepneme a vmícháme do něj česnek. Připravíme si strouhanku na obalení. Krajíčky chleba pomažeme z obou stran taveným sýrem. Důkladně je obalíme v sýrové směsi, česnekovém vejci a strouhance. V pánvi si rozpálíme olej a smažák s překvapení v něm smažíme dozlatova. Hotový smažák s překvapením podáváme se zeleninou nebo zeleninovým salátem a třeba i sklenicí piva. *** Krůtí placičky s Nivou Maso necháme rozmrznout. Nivu zatím nastrouháme nahrubo a připravíme si trojobal. Do rozmrzlého masa vmícháme nivu a podle chuti pepř. Z hmoty tvarujeme placičky, třeba jako karbanátky a obalujeme je v připraveném trojobalu - mouka, vejce, strouhanka. V pánvi si rozehřejeme olej a krůtí placičky s nivou v něm smažíme dozlatova. Krůtí placičky s nivou jsou vynikající s bramborovou kaší a okurkovým salátem. A pokud zbudou, pochutnáte si na nich i za studena s chlebem a zeleninou. *** Vepřové soté se sýrem Vepřové maso nakrájíme na nudličky nebo na kostičky. Můžeme zasypat kořením (třeba směsí Avokádo Italské bylinky) a naložit do oleje buď den dopředu nebo stačí i hodina. Naložené maso dáme do ledničky. Eidam, nivu i balkánský sýr nastrouháme nahrubo. Na pánvi, nejlépe Wok, rozehřejeme olej. Vsypeme naložené maso a orestujeme jej. Potom je zalijeme smetanou, necháme dojít k varu a přidáme nivu a balkánský sýr. Sýr v soté necháme je rozpustit. Eidam můžeme přidat buď do hotového jídla nebo až zasypat na talíři. Vepřové soté se sýrem ihned podáváme. Jako příloha je vhodné téměř cokoliv, výborná je vařená kukuřice. *** Kuřecí nudličky s poličanem a Nivou Kuřecí maso nakrájíme na nudličky, zasypeme kořením (Italské bylinky) a asi na 1 hodinu naložíme do oleje a dáme do ledničky. Naložit maso můžeme i den předem. Nivu nahrubo nastrouháme a salám nakrájíme na kostičky. Pokud máme krájený salám, nakrájíme jej na čtverečky. Na pánvi, nejlépe Wok, rozehřejeme olej. Vložíme maso a orestujeme jej, přidáme nakrájený salám, ještě chvíli smažíme a nakonec přidáme nastrouhanou nivu. Počkáme, až se niva rozpustí a sundáme z ohně. Kuřecí nudličky s poličanem a nivou ihned podáváme. Jako příloha je vhodné cokoliv, výborná je k tomu vařená kukuřice nebo ledový salát. *** Brambuchta - zapečený bramborák se sýrem Sýry nastrouháme. Salámy nakrájíme na drobné kostičky. Pekáček si předem vytřeme olejem. Troubu předehřejeme na 250 °C. Obsah sáčku sypké bramborákové směsi smícháme s práškem do pečiva, mlékem a přidáme nadrobno nakrájené salámy a nastrouhané sýry. ( Sýry :Niva , Eidam salám : Gothaj - nakrájíme nebo nahrubo nastrouháme ) Těsto na brambuchtu vlijeme do připraveného pekáčku a předeme v předehřáté troubě dozlatova. Upečenou brambuchtu podáváme horkou i studenou. Brambuchta je dobrota pro každý den. Nejvhodnější přílohou je pivo. *** Zapečená ztracená vejce s Nivou Rajčata omyjeme, nakrájíme na plátky a rozložíme do vymaštěné zapékací mísy. Osolíme a opepříme. Bazalku opereme a otrháme lístky. Několik si jich odložíme na ozdobení, zbylou bazalkou rovnoměrně posypeme rajčata.V nízké nádobě přivedeme k varu litr vody, ocet a lžičku soli. Postupně každé vejce rozklepneme do naběračky a necháme opatrně sklouznout do vody. Při mírné teplotě vaříme asi 4 minuty. Pak je vyjmeme, necháme okapat a rozložíme na rajčata. Ve vodní lázni zahřejeme mléko, přidáme sýr Niva nakrájený na kostky a za občasného míchání necháme roztavit. Směs okořeníme pepřem, muškátovým oříškem a nalijeme na vejce. Zapékáme v předehřáté troubě na 200°C přibližně 15 minut.Opereme petrželku. Jednu snítku odložíme, zbytek jemně usekáme a nasypeme na vejce.Zapečená ztracená vejce zdobíme bazalkou, snítkou petrželky a podáváme. *** Plnění PULCI Plněné kuřecí plátky se sýrem trochu jinak Sýr a nivu nastrouháme a smícháme. Připravíme si trojobal. Kuřecí prsa podle potřeby očistíme, omyjeme a osušíme. Pak je opatrně rozklepeme na slabší plátky. Na každý plátek položíme plátek šunky a posypeme trochu sýrů. Plátky smotáme do kuličky. Zbylý sýr nevyhazujeme, budeme jej ještě potřebovat. Každou kuličku samostatně obalíme v trojobalu a v rozehřátém oleji je smažíme dozlatova.Smažené plněné pulce namočíme do tatarky a obalíme je ve zbytku strouhaného sýra.Plněné pulce podáváme se zeleninou a pečenými brambory. *** Fazolkový salát s Nivou a jogurtem Fazolkové lusky uvaříme, scedíme a nakrájíme na kousky. Lehce osolíme. Nivu nastrouháme a vmícháme do jogurtu. Jogurt smícháme s fazolkami a salát necháme alespoň jednu hodinu odležet. Těsně před podáváním salát posypeme nakrájenou pažitkou. Zapečená hlíva s Nivou Plodnice očistíme, nožičky uřízneme. Podélně nakrájíme a necháme v chladu. Sušené smíšené houby namočíme do vlažné vody při pokojové teplotě. Houbový bujon rozpustíme ve vroucí vodě. Přidáme pepř a olivový olej. Směsí vydatně přelijeme plodnice hlívy a necháme v chladu odležet. Nivu nadrobíme na menší kousky. Cibule očistíme, jemně nakrájíme a smícháme s nivou. Troubu předehřejeme na 160°C. Teflonový pekáček potřeme olejem. Na dno položíme plodnice hlívy bez nožiček, posypeme směsí cibule a nivy. Jemně zalijeme směsí bujonu, oleje a pepře. Vrstvíme do spotřebování zásob a končíme vrstvou zbylé Nivy a cibule. Pečení podle velikosti pekáčku trvá asi 20 min. Zlatavá barva povrchu napoví o dokončení pokrmu. Ponecháme ve vypnuté troubě ještě 30 minut. Zapečenou hlívu s nivou podáváme horkou a s přílohou podle vlastní chuti. Švestková plněná vepřová panenka s Nivou Den předem si naložíme švestky v rumu. Do mandlí můžeme vmáčknout oloupané mandle. Naložené švestky smícháme s nasekanou nivou. Brambory důkladně omyjeme, rozčtvrtíme a rozložíme na plech. Šalotku očistíme a nakrájíme na nudličky. Brambory posypeme provensálským koření, šalotkou a pečeme v předehřáté troubě asi 30 minut. Špalíky vepřové panenky rozpůlíme na dva stejné díly - asi 15cm dlouhé a uděláme doprostřed dlouhým nožem křížem díru. Do vzniklého otvoru dáme naložené v rumu sušené švestky a kousky nivy. Panenku zpevníme špejlemi nebo svážeme nití. Osolíme ji a opepříme. Rozpálíme si pánev s olejem. Na pánev vložíme špalíčky vepřové panenky a zprudka ji smažíme z obou stran, aby se maso zatáhlo. Pak panenku přeložíme do zapékací misky a dopečeme ji v troubě asi 10 minut na 200 °C. Panenku zbavíme nití či špejlí. Švestkovou plněnou vepřovou panenku podáváme s provensálskými brambory a šalotkou. Celerová polévka s Nivou - afrodiziakum Celer a cibuli oloupeme. Celer nakrájíme na kostičky, cibuli nadrobno. V hrnci rozpálíme olej. Vsypeme cibuli a celer a oboje restujeme asi 2 minuty. Pak vlijeme zeleninový vývar a sherry (není nutné). Hrnec přikryjeme poklicí a na mírném ohni vaříme asi 20 minut. Celerovou polévku odstavíme a necháme vychladnout Studenou polévku rozmixujeme a zvolna přivedeme k varu - mícháme, aby se polévka nepřipálila. Před podáváním vlijeme do celerové polévky smetanu a nastrouháme na ni nivu. Ihned podáváme. *** Lilkové závitky s Nivou Lilky omyjeme a podélně nakrájíme na plátky silné asi 1 cm. Osolíme je a necháme čtvrt hodiny rozležet. Poté je omyjeme pod tekoucí vodou. Česnek oloupeme, žampiony očistíme a spolu s česnekem jemně posekáme a osmahneme na 2 lžících olivového oleje. Přidáme bylinky (šalvěj, rozmarýn, tymián) a opepříme. Plátky lilků potřeme olejem a asi 8 minut opékáme po obou stranách. Pak je obložíme nivou a ochucenými žampiony. Plátky pevně svineme a sepneme párátky. Lilkové závitky ihned podáváme. Broskve plněné pěnou z Nivy Máslo necháme změknout.Broskve spaříme a oloupeme. Pak je rozpůlíme a vyndáme z nich pecku.Nivu nastrouháme. Nivu s máslem a mlékem vyšleháme do hladké pěny. Pěnou naplníme zdobící sáček.Broskve ozdobně naplníme pěnou z nivy a posypeme petrželkou. Je lepší je nechat vychladit, aby pěna ztuhla. Broskve plněné pěnou z nivy rozložíme na talířky nebo jako doplněk se studené míse a můžeme podávat. Vejce s pěnou z Nivy Vejce uvaříme natvrdo, necháme vychladnout a rozpůlíme. Máslo vyšleháme do pěny, přidáme rozetřenou nivu, směs dobře promícháme a nakonec v
Komentáře
Přehled komentářů
Zatím nebyl vložen žádný komentář