Co to bude dnes?
MINUTKA „GYROS“:
Plátky
kuřecího masa naklepeme, ochutíme kořením Gyros, potřeme hořčicí s křenem a
obalíme v polohrubé mouce. Smažíme v rozpáleném tuku. Po opečení dáme na jednu
stranu plátek anglické slaniny, na druhou stranu plátek sýra Eidam. Vložíme
zpět do pánve slaninou dolů a krátce (do rozpuštění sýra) osmahneme. Podáváme s
brambory (nejlepší jsou „americké“) a zeleninovou přílohou.
KUŘE V BYLINKOVÉM
TĚSTÍČKU:
Vymícháme
těstíčko ze 2 vajec, trochy mléka, 3 lžic hladké mouky, 1 lžíce Solamylu, 1/2
prášku do pečiva, nasekaných bylinek (petrželka, oregano, bazalka), Vegety nebo
soli. Kuřecí prsa nakrájíme na kousky, obalujeme v těstíčku a smažíme v
rozpáleném tuku. Podáváme s hranolky, bramborovou kaší, zeleninovým salátem.
KUŘE NA ČÍNSKÝCH
POLÉVKOVÝCH NUDLÍCH:
Do pekáče dáme
rozpuštěné máslo, rozlámané čínské nudle, koření (podle chuti), cibuli
nakrájenou na kolečka a kuřecí maso nakrájené na kousky, podlijeme vodou. Během
pečení často podléváme. Podáváme bez přílohy.
KUŘECÍ ROLÁDKY:
Plátky
kuřecích řízků naklepeme, osolíme, opepříme a potřeme hořčicí. Na každý kousek
masa položíme plátek sýra a šunky. Svineme do roládky, zajistíme nití nebo
jehlou. Obalíme v hladké mouce a prudce opečeme v rozpáleném tuku. Podlijeme
horkou vodou a dusíme v tlakovém hrnci 20-30 minut. Šťávu zahustíme zakysanou
smetanou. Podáváme s brambory nebo rýží.
KUŘECÍ KOUSKY V SEKANÉ:
Smícháme
ZAPÉKANÉ KUŘECÍ ŘÍZKY:
4 kuřecí
řízky, 2 cibule, 1 kapie, 150 g slaniny, 150 g sýra Eidam, šlehačka, sůl.
Kuřecí řízky naklepeme, osolíme a naskládáme do tukem vymazaného pekáčku.
Poklademe vrstvou nakrájené cibule, slaniny, kapie a na kostičky nakrájeného
sýra. Zalijeme šlehačkou a zapečeme. Podáváme s opékanými brambory.
KUŘECÍ MASO S
BROKOLICÍ:
Zbytky
kuřecího nebo pečeného masa pokrájíme na kousky, opečeme na oleji, přidáme
růžičky uvařené brokolice a zalijeme šlehačkou. Mícháme do zhoustnutí. Přidáme
uvařené těstoviny, dochutíme solí, pepřem a na talíři sypeme strouhaným sýrem.
BOBKY:
Vepřovou kýtu,
kousek bůčku potřeme česnekem utřeným se solí, posypeme kmínem a společně s
kouskem uzeného masa pečeme.Podáváme s přílohou – bobky v zelí. Kysané zelí
uvaříme ve vodě doměkka, scedíme a přes děravý cedník vytlačíme zbytek vody. Z
bramborového těsta vyválíme tenké válečky, nakrájíme na malé kousky a zavařujeme
do osolené vařící vody. Vaříme asi 5 minut, okapané dáme do uvařeného suchého
zelí a promícháme s vypečenou šťávou z pečeného masa.
Z NOUZE ROŽNĚNÍ:
Vepřové maso
nakrájíme na kostky, osolíme, opepříme, promneme s hořčicí, zalijeme olejem,
necháme uležet. Do vymazaného pekáčku vrstvíme kousky masa, kolečka cibule,
kolečka salámu, plátky slaniny, podle množství surovin. Mírně podlijeme vodou,
přikryjeme a v troubě pečeme, až je maso měkké.
MADLENČINA KOTLETA:
4 kotlety, 1
nožka klobásy, 2 plátky šunky, 1 cibule, 1 rajče, 1 jablko, 2 stroužky česneku,
WORCESTEROVÁ KRKOVICE:
Plátky
krkovice osolíme a polijeme worcesterem. Prokládáme na kolečka nakrájenou
cibulí, stlačíme a necháme do druhého dne odležet. Očistíme od cibule, narychlo
opečeme a přidáme odloženou cibuli z marinády. Je-li maso tužší, dodusíme pod
pokličkou.
KRKOVIČKA S JABLÍČKY A
CIBULÍ:
Plátky
krkovice naklepeme, osolíme, opaprikujeme. Naskládáme do pekáčku společně s
pokrájenou cibulí a odkryté upečeme doměkka. K masu přidáme na plátky nakrájená
jablka a ještě chvíli dopečeme. Během pečení podléváme vývarem nebo vodou.
ŘÍZKY V SÝROVÉ PEŘINCE:
4-8 plátků
krkovice, 300 g strouhaného sýra, 1 šlehačka sůl. Plátky masa naklepeme,
osolíme a obalíme v těstíčku z vejce, hladké mouky a mléka. Osmažíme po obou
stranách na oleji dozlatova. Do vymazaného pekáče naskládáme osmažené plátky,
zasypeme je sýrem a zalijeme šlehačkou. V předem vyhřáté troubě zapečeme, podáváme
s hranolky.
UZENÉ S MRKVÍ:
Uzenou rolku
(i jiné libové uzené maso) nakrájíme na plátky, osmahneme na tuku. Lehce
podlijeme vodou, přidáme Masox a dusíme. Když je maso téměř měkké, přidáme na
kolečka nakrájenou mrkev a společně dusíme. Zahustíme hladkou moukou, podle
chuti osolíme, opepříme a podáváme s vařenými brambory.
HOUBAŘOVA DOBROTA:
300 g
vepřového masa osolíme a za občasného podlévání upečeme v troubě. Na másle
podusíme 300 g různých hub, ochutíme kmínem, pepřem a solí. Upečené maso
nakrájíme na plátky, položíme do vymazaného pekáče, zasypeme houbami a zalijeme
3 vejci rozšlehanými v 1/2 l mléka. Posypeme strouhaným sýrem, sekanou
petrželkou a v troubě zapečeme.
ČÍNSKÉ NUDLIČKY S HOUBAMI:
150 g vepřové
kýty, sterilované houby ve sladkokyselém nálevu, 2 pórky, 4 stroužky česneku, 3
lžíce sójové omáčky, lžička drceného kmínu, 1 vejce, 1 lžička Solamylu, sůl.
Maso nakrájíme na nudličky, promícháme s vejcem a Solamylem rozmíchaným v troše
vody. Necháme uležet 1 hodinu v chladu. Maso osmahneme v rozpáleném tuku, až
zbělá, přidáme propláchnuté okapané houby, nakrájený pórek. Ochutíme kmínem,
solí a rychle orestujeme. Dochutíme utřeným česnekem a sójovou omáčkou.
ROŠTĚNKY ZA ODMĚNU:
Roštěnky
naklepeme a nařízneme. Osolíme, opepříme a zprudka opečeme v rozpáleném tuku.
Měkké maso naskládáme na vymazaný plech, každý plátek zakryjeme kopečkem
ušlehaného sněhu z bílků, mírně osolíme. Posypeme strouhaným sýrem a v troubě
zapečeme.